Tämä laaja hakukoneoptimointi opas antaa sinulle selkeän lähtötason, josta aloittaa oman kotisivusi hakukoneoptimointi!
Hakukoneoptimointi, Google Optimointi, SEO optimointi – rakkaalla lapsella on monta nimeä!
Tässä täydessä hakukoneoptimoinnin oppaassa saat työkalut perustason hakukoneoptimointiin ja alkuaskeleen paremmalle hakukonesijoitukselle.
Tämä hakukoneoptimointi koulutus antaa sinulle neuvoja ja ohjeita, joilla voit tehdä hakukoneoptimointia itse – kyseessä on kirjaimellisesti ilmainen hakukoneoptimointi!
Tässä osiossa esitellään hakukoneoptimointi yleisellä tasolla.
Täältä löydät tarpeellisia selityksiä erinäisille, joskus monimutkaisillekin hakukoneoptimoinnin termeille.
Täältä löydät listan tarpeellisista työkaluista, joista on paljon hyötyä hakukoneoptimointia tehtäessä.
Tällä oppitunnilla opit, mikä on Google Search Console, miten se asennetaan ja mitä sieltä seurataan. Opit myös, kuinka nopeasti voit olettaa tuloksia ja miten kauan hakukoneoptimointia kannattaa tehdä. Lisäksi käymme läpi alkutilanteen kartoittamisen.
Tällä oppitunnilla opit, mikä on avainsana, miten sellaisia etsitään, miten valitset juuri sinulle sopivat avainsanat ja miten hyödyt kilpailijoidesi käyttämistä avainsanoista.
Tällä oppitunnilla opit, mitä on On Page SEO -työ, eli sivuston rakenteellinen hakukoneoptimointi, miten sitä tehdään ja mitä siinä tulee ottaa huomioon. Saat myös selkeät ohjeet hakukoneoptimoidun sisällön tuottamiseen.
Tällä oppitunnilla opit, mitä on tekninen hakukoneoptimointi, miten sitä tehdään ja mitä siinä tulee ottaa huomioon. Lisäksi opit paljon uutta esimerkiksi sivuston nopeuteen vaikuttavista tekijöistä.
Tällä oppitunnilla opit jatkuvan hakukoneoptimoinnin merkityksestä. Ymmärrät paremmin, mitä jatkuva hakukoneoptimointi sisältää ja miten sitä tehdään. Lisäksi opit tekemään oman sisällöntuottosuunnitelman.
Tältä oppitunnilta opit esimerkiksi backlinkkien, karttapalveluiden ja sosiaalisen median vaikutuksesta hakukoneoptimointiin.
Aloitetaan perusteista.
Mikäli hakukoneoptimointi on sinulle tuttu aihe, voit siirtyä suoraan kohtaan Termipankki.
Hakukoneoptimointi tarkoittaa sellaista työtä, jolla pyritään parantamaan kotisivun sijoittumista mahdollisimman ylös Googlen tai jonkin muun hakukoneen hakutuloksissa.
Mitä korkeammalle sivusto saadaan nostettua, sen enemmän se saa maksutonta kävijäliikennettä. Tätä hakukoneoptimoinnin kautta kasvatettavaa liikennevirtaa kutsutaan nimellä orgaaninen liikenne. Puhutaan myös luonnollisesta, eli ilman maksua saavutettavasta kävijävirrasta.
Yksi orgaanisen liikenteen hienouksista on sen tasaisuus – se on hyvin ennustettavaa, joten jos hakukoneoptimointia tehdään oikein, voidaan saavuttaa ennustettava ja tasainen liikennevirta jopa vuoden ajalle.
Jotta hakukoneoptimointia voi ymmärtää, täytyy ymmärtää hakukoneiden toimintaa.
Hakukone, kuten Google, on käytännössä järjettömän suuri listaus kotisivuista, jotka on järjestetty paremmuusjärjestykseen erilaisten kriteerien mukaan. Sitten, kun joku tekee haun vaikkapa sanalla ”hakukoneoptimointi koulutus”, pyrkii hakukone tarjoamaan parhaan mahdollisen tuloksen juuri siihen hetkeen.
Google on laajimmin käytössä oleva hakukone, joten Google optimointi on siksi yksi suosituimpia tapoja kasvattaa orgaanista liikennettä. Aiheesta tarkemmin kiinnostuneille Googlen ohjeistukset ja suositukset löytyvät täältä: https://developers.google.com/search/docs
Palataksemme otsikon aiheeseen: hakukoneoptimointi toimii siten, että oman kotisivun ”arvokkuutta” kasvatetaan Googlen (tai jonkun muun hakukoneen) silmissä julkaisemalla hyödyllistä ja tarkoin kohdistettua sisältöä, sekä kotisivun rakennetta muokataan paremmin käytettäväksi – esimerkiksi sivuston nopeus on kriittinen tekijä hakukoneoptimointia tehdessä. Kun kotisivun hakukoneoptimoinnilliset osuudet ovat kunnossa, nousee sivusto hakutuloksissa aiempaa korkeammalle.
Hakukoneoptimointi on tärkeää, koska se on yksi tehokkaimpia keinoja saavuttaa maksutonta kävijävirtaa kotisivuille.
Säännöllinen ja ilmainen kävijävirta tarkoittaa enemmän myyntiä tai yhteydenottoja – hakukoneoptimointi siis maksaa itseään takaisin ajan kuluessa.
Lisäksi hakukoneoptimointia tehdessä tuotetaan sisältöä, joka hyödyttää sivustolla vierailijoita. Vierailijat ovat tyytyväisiä tai jopa haltioissaan sisällöstä, jolloin sana kiirii ja yrityksesi bränditunnettuus kasvaa.
Kaiken tämän päälle hakukoneissa hakuja tekevät yleensä suosivat orgaanisia (eli hakukoneoptimoinnilla saavutettuja) hakutuloksia, sillä ne tuntuvat aidommilta tai luotettavammilta kuin mainokset.
Hakukoneoptimointi voidaan jakaa raa-asti kolmeen osaan:
1. Analyysi ja suunnittelu
2. Sisällöntuotanto ja tekniset työt
3. Seuranta ja korjausliikkeiden tekeminen
Analyysi- ja suunnitteluvaiheessa pyritään löytämään tietyt hakusanat, joilla yritys voi nousta. Lisäksi tutkitaan kilpailijoita ja mietitään, mikä sisältö muuttaisi hakukoneen listauksia omaksi eduksi. Monesti tässä vaiheessa luodaan esimerkiksi 12 kuukauden suunnitelma erilaisten sisältöjen ja toimien toteutuksille.
Toisessa vaiheessa kirjoitetaan paljon tekstiä, korjataan ja optimoidaan kotisivun nopeuksia ja rakennetta sekä mahdollisesti tuotetaan lisää kuva- tai videosisältöä. Aiemmin tehdyn analyysivaiheen pohjalta luodaan juuri sitä sisältöä, joka palvelee hakukoneoptimoinnillisia tavoitteita.
Kolmannessa vaiheessa seurataan tehdyn työn vaikutuksia ja jatketaan sisällöntuotantoa. Mikäli jokin ei toimi oletetusti, tehdään tarvittavia muutoksia suunnitelmiin tai sisältöihin.
Tämä kaikki voi tuntua vaikealta, mutta palataan näihin aiheisiin tarkemmin hieman myöhemmässä osassa tätä opasta.
Avainsanat = Sanoja, joilla potentiaalinen asiakas hakee palvelua hakukoneesta ja joilla haluat löytyä.
Backlink = Linkki, joka osoittaa kotisivullesi joltakin toiselta kotisivulta. Merkittävä tekijä hakukoneoptimointia tehdessä
Hakukone = Hakupalvelu, josta haetaan tietoa. Esimerkiksi Google ja Bing
Metaotsikko = Hakukoneelle ilmoitettava kotisivun otsikko, joka näkyy hakutuloksissa
Metateksti = Hakukoneelle ilmoitettava kotisivun esittelyteksti, joka näkyy hakutuloksissa heti metaotsikon alapuolella
On Page SEO = Kotisivun yksittäisten sivujen optimoimista rakenteellisesti ja sisällöllisesti vastaamaan hakukoneen kriteereitä.
Orgaaninen liikenne = Luonnollista, ei maksettua kävijäliikennettä kotisivuille
SEO = Search Engine Optimization, hakukoneoptimoinnin englanninkielinen termi
SSL-sertifikaatti = SSL tulee sanoista Secure Sockets Layer ja on digitaalinen todistus suojatusta yhteydestä kotisivun ja kävijän välillä. Sen voi tunnistaa vihreästä lukkokuvakkeesta verkko-osoitteen vasemmalla puolella. Se kertoo ainoastaan sen, että kukaan kolmas osapuoli ei pääse käsiksi käyttäjän ja kotisivun väliseen viestiin – kotisivu kuitenkin itsessään voi olla epärehellinen.
Hakukoneoptimoinnin toteuttamiseen on olemassa paljon erilaisia työkaluja, joista osa on maksullisia ja osa ei.
Alta löydät listauksen työkaluista, joita me Seek Designilla käytämme hakukoneoptimointia tehdessämme:
Googlen dokumentaatio hakukoneoptimoinnista (SEO, Search Engine Optimization)
Täältä löydät tietoa Googlen SEO-käytänteistä ja varoituksista.
Google Search Console
Tästä loistavasta Googlen maksuttomasta analyysipalvelusta löydät tarkat tiedot siitä, miten sivustosi on indeksoitu ja miten se menestyy Googlen hakutuloksissa.
Google PageSpeed Insights
Googlen oma nopeustesteri kotisivun nopeutta tutkivalle – loistava työkalu sivustonopeuden parantamiseen.
SEO Site Checkup – työkalupakki
Täältä löydät hirvittävän kasan maksuttomia työkaluja aina metatekstien kirjoittamisesta linkkityökaluihin
Ahrefs Free Keyword Generator
Ahrefs tarjoaa maksullisen palvelunsa ohella tämän maksuttoman avainsanageneraattorin, jolla löydät varmasti hyödyllisiä avainsanoja kotisivullesi täysin ilmaiseksi.
Ahrefs
Tämä kaiken kattava hakukoneoptimointityökalu antaa mahdollisuudet analysoida, luoda ja seurata avainsanoja, analysoida ja parantaa oman kotisivun nopeutta ja sijaintia sekä vertailla sitä kilpaileviin sivustoihin.
Rank Math WordPress-sivustolle
Tämä myös maksuttoman käyttöversion tarjoava hakukoneoptimointilisäosa WordPress-sivustolle on tarpeellinen lisäosa On Page SEO-työtä tehdessä.
WP Rocket WordPress-sivustolle
Välimuistin ja latausnopeuden optimointiin tarkoitettu lisäosa, jolla on vaivatonta nostaa sivuston nopeus tarpeelliselle tasolle.
Tällä oppitunnilla opit, mikä on Google Search Console, miten se asennetaan ja mitä sieltä seurataan. Opit myös, kuinka nopeasti voit olettaa tuloksia ja miten kauan hakukoneoptimointia kannattaa tehdä. Lisäksi käymme läpi alkutilanteen kartoittamisen.
Google Search Console on Googlen tarjoama maksuton työkalu, joka kertoo muun muassa kotisivun sijoittumisesta hakukoneessa, havaituista ongelmista kotisivulla ja antaa statistiikkaa orgaanisen näkyvyyden näyttökerroista ja sivustoklikkauksista.
Siirry osoitteeseen: https://search.google.com/search-console/about
Vaihtoehtoisesti voit tehdä Googlehaun hakusanalla Google Search Console.
Klikkaa Aloita nyt -painiketta:
Jos olet käyttänyt Googlen Search Consolea aiemmin, sinulle aukeaa seuraavaksi hallintanäkymä. Klikkaa vasemmasta yläkulmasta kotisivulistausta ja valitse sen alakulmasta Lisää omaisuus:
Nyt edessäsi pitäisi olla näkymä, johon voit kirjoittaa verkkotunnuksesi.
Valittavana on kuitenkin 2 erilaista kenttää: Verkkotunnus tai URL-etuliite
Verkkotunnus on oletusarvoinen tapa liittää GSC (Google Search Console).
Käytä URL-etuliitettä silloin, kun sinulla on verkkotunnuksesi alla useampi aliverkkotunnus, joiden liikenteen ja sijoittumisen hakukoneessa haluat erotella. Esimerkiksi sinulla on kauppa.omayritys.fi ja omayritys.fi, joiden liikenteet haluat seurata erikseen. Tällöin lisäät ne molemmat URL-etuliitteen kautta.
Seuraavaksi saat ohjeistuksen DNS-tietueiden lisäämiseen.
Seuraa ohjeita ja lisää oikea TXT-tietue verkkotunnuksesi DNS-määritykseen.
DNS-määrityksen löydät siltä palveluntarjoajalta, jolta olet ostanut oman verkkotunnuksesi. Kirjaudu sisään verkkotunnushallintaan ja etsi valikko, jossa puhutaan DNS-tietueista tai vain tietueista. Tämän valikon alta löydät listassa kaikki verkkotunnuksesi TXT-tietueet, joiden joukkoon lisäät tämän GSC:n TXT-tietueen. Mikäli DNS-määrityksen käsittely tuottaa ongelmia, ole yhteydessä palveluntarjoajasi asiakaspalveluun – he auttavat varmasti.
Kun olet lisännyt TXT-tietueen, palaa GSC:hen ja klikkaa Todenna-painiketta. Todennäköisesti saat ensin virheviestin, mutta kokeile klikata Todenna-painiketta muutamaan kertaan. Mikäli todennus ei onnistu viidennellä yrittämällä, tarkasta, että olet asentanut oikean TXT-tietueen. Mikäli tietue on oikein, odota muutama tunti ja yritä todennusta uudelleen – osa DNS-muutoksista tapahtuu viiveellä.
Mikäli muutaman tunnin kuluttua todennus ei vieläkään onnistu, lue läpi tämä Googlen ohjeistus ja tarkista, että olet tehnyt kaiken oikein: https://support.google.com/webmasters/
Kun todennus on onnistunut, saat käyttöösi GSC:n kaikki työkalut.
Google Search Consolesta löytyy paljon erilaisia välilehtiä, joten sen monimutkaisuuteen on helppo kompastua.
Tässä vaiheessa sinulle tärkein ja merkittävin sivu on Kehitys:
Tutustu rauhassa tähän sivuun.
Löydät tietoa esimerkiksi sivuston klikkausmääristä, näyttökerroista, keskimääräisestä sijainnista hakutuloksissa ja alempaa hakusanoja, joilla sivustosi on näkynyt. Lisäksi hakusanoista löytyy erottelu, kuinka paljon niitä on näytetty ja kuinka paljon klikattu.
Tutustu ja tutki rauhassa myös muita sivuja – muista kuitenkin, että vielä ei ole tarpeen ymmärtää kaikkien sivujen käyttötarkoitusta tai toimintaa.
Lisätietoa kiinnostuneelle Googlen omasta dokumentaatiosta: https://support.google.com/webmasters/answer/6258314?hl=fi&ref_topic=10265228
Avaa GSC ja kirjota ylös sopivaan paikkaan viimeisen 6 kuukauden ajalta sivuston näyttökerrat, klikkaukset ja keskimääräinen sijainti.
Ota lisäksi ruutukaappaus kaikista hakusanoista, joilla näyt nyt. Ennen ruutukaappausta kannattaa järjestää sanat näyttökertojen mukaan.
Mikäli sivustollasi on käytössä jokin vierailija-analytiikka, kirjaa ylös sen antamat lukemat viimeisen 6 kuukauden ajalta.
Lopuksi kirjaa, montako tarjouspyyntöä tai yhteydenottoa olet saanut kotisivujen kautta viimeisen 6 kuukauden aikana.
Heti alkuun täytyy todeta, että hakukoneoptimointi ei ole pikajuoksu.
Tavoitteellista hakukoneoptimointia hyvillä tuloksilla ei ole mahdollista saavuttaa muutamassa päivässä, viikossa tai kuukaudessakaan.
Yleisesti ottaen muutosta voi olla nähtävillä muutaman viikon kuluessa, mutta selkeää voitollista tulosta saadaan yleensä 4-8 kuukauden kuluttua hakukoneoptimoinnin aloittamisesta.
Älä siis oleta sivustosi pomppaavan hakutulosten kärkeen kuin itsestään – hakukoneoptimointi vaatii säännöllistä ja ahkeraa tekemistä.
Tavoitteellinen hakukoneoptimointityö vaatii vähintään 4-6 kuukauden panostuksen.
Se tarkoittaa sitä, että itse sivuston optimoinnin lisäksi julkaistaan sisältöä säännöllisesti vähintään 4 kuukauden ajan.
Viidennellä oppitunnilla Jatkuva hakukoneoptimointityö opit lisää sisällöntuotannosta ja sen tekemisestä.
Tällä oppitunnilla opit, mikä on avainsana, miten sellaisia etsitään, miten valitset juuri sinulle sopivat avainsanat ja miten hyödyt kilpailijoidesi käyttämistä avainsanoista.
Avainsana tarkoittaa hakusanaa, jolla kukin kotisivu halutaan listautumaan Googlessa – ne ovat siis hakusanoja avainasemassa -> avainsanoja.
Esimerkkejä avainsanoista voisivat olla ”hakukoneoptimointi koulutus”, ”hakukoneoptimointi itse” ja ”hakukoneoptimointi kurssi”.
Nämä kaikki ovat sellaisia sanoja, joilla Googlessa etsitään tietoa hakukoneoptimoinnista.
Avainsana-analyysin aikana valitaan ne avainsanat, joiden perusteella sivuston halutaan indeksoituvan: esimerkiksi taloja maalaava yritys haluaa indeksoitua talon maalausta koskeville Google-hauille, eikä niinkään taideteoksia käsitteleville hakusanoille.
Google määrittelee toimialasi sekä kotisivustosi aiheen sivustolta löytyvien avainsanojen pohjalta. Tästä syystä oikeiden avainsanojen löytäminen avainsana-analyysin avulla on tehokas keino parantaa omaa Google-sijoitustasi.
Avainsana-analyysin voi jakaa 4 osa-alueeseen:
Käydään kaikki vaiheet läpi tarkemmin!
Ota eteesi paperia ja kynä.
Kirjoita paperille vähintään 20 sanaa tai sanayhdistelmää, jolla uskot ihmisten etsivän juuri sinun palveluasi.
Esimerkiksi tämän tekstin osalta kirjoitin ”hakukoneoptimointi opas”, ”hakukoneoptimointi koulutus” ja niin edelleen.
Tämän jälkeen valitse niistä 3 tärkeintä.
Jotta avainsanalle on järkevää pyrkiä, sen hakumäärä kuukaudessa täytyy olla jotakin muuta kuin nolla.
Avainsanan liikennemäärän tulkitseminen on monimutkaista, mutta yritän avata sen mahdollisimman selkeästi.
Periaatteessa avainsana, jota haetaan paljon – vaikka tuhansia kertoja kuukaudessa – on parempi kuin avainsana, jota haetaan 10 kertaa kuukaudessa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin kilpailu. Suuriliikenteiset avainsanat ovat hyvin kilpailtuja, ja siksi ensimmäiseksi tavoitteeksi ei kannata ottaa sellaista avainsanaa.
Nyrkkisääntönä aloittelevalle hakukoneoptimoijalle avainsanan järkevä liikennemäärä voisi olla 100-500 hakua kuussa.
Nyt havaitaan myös hakukoneoptimointityökalujen hyöty – ne nimittäin kertovat kilpailusta. Jos löydät avainsanan, jota haetaan paljon, mutta kilpailua on vähän, tartu siihen heti.
Voit käyttää tässä vaiheessa Ahrefsin maksutonta avainsanageneraattoria. Se kertoo kunkin avainsanan kuukausittaisen liikenteen, kilpailutilanteen (KD, Keyword Difficulty) sekä antaa muita hyviä avainsanaehdotelmia. Kerää tästä talteen hyvällä liikenteellä, mutta matalalla kilpailulla varustetut avainsanat.
Muista kuitenkin, että pienillä hakumäärillä varustetut avainsanat johtavat suureen liikennemäärään, kun niitä on useita. Mikäli siis löydät hyviä avainsanoja, joiden kilpailu on pientä ja hakumäärät joitakin kymmeniä kuukaudessa, kannattaa ne napata mukaan avainsanalistalle.
Tee Google-haku jokaisella aiemmin kerätyllä avainsanalla ja lue läpi 5 ylintä orgaanista (eli ei mainoksia) hakutulosta.
Kirjaa ylös sivun tyyppi, kuten artikkeli, tuotesivu, palvelusivu tai vaikkapa yhteydenottosivu.
Mikäli Google-haku jollekin sanalle tuotti pääosin artikkeleita, kirjoita itse artikkeli samasta aiheesta käyttäen juuri löydettyä avainsanaa.
Jos löytyneet sivut olivat palvelusivuja, luo sellainen itsekin.
Esiin nousevan sisällön tyyppi kertoo usein siitä, mitä Google tai jokin muu hakukone näkee kyseisen avainsanan etsijän etsivän – siksi tekstin tyyppi kannattaa olla sama, kuin jo esille nousevat tekstit, sillä ne osoittavat sen formaatin toimivuuden!
Mikäli aiheeseen tarkemmin perehtyminen kiinnostaa, tässä Ahrefsin hyvä artikkeli aiheesta avainsanojen etsintä: https://ahrefs.com/blog/keyword-research/
Tällä oppitunnilla opit, mitä on On Page SEO -työ, eli sivuston rakenteellinen hakukoneoptimointi, miten sitä tehdään ja mitä siinä tulee ottaa huomioon.
Saat myös selkeät ohjeet hakukoneoptimoidun sisällön tuottamiseen.
On Page SEO tarkoittaa sivuston rakenteellista hakukoneoptimointia, jossa olemassa olevat sivut optimoidaan teknisesti ja sisällöllisesti vastaamaan hakukoneen vaatimuksia.
TULOSSA PIAN – LISÄÄ OPAS KIRJANMERKKEIHISI!
Tällä oppitunnilla opit, mitä on tekninen hakukoneoptimointi, miten sitä tehdään ja mitä siinä tulee ottaa huomioon. Lisäksi opit paljon uutta esimerkiksi sivuston nopeuteen vaikuttavista tekijöistä.
Tekninen hakukoneoptimointi sisältää useita toimepiteitä, joista esittelen nyt tärkeimmät.
Tämä osio kattaa seuraavat aiheet:
SSL tulee sanoista Secure Sockets Layer ja on digitaalinen todistus suojatusta yhteydestä kotisivun ja kävijän välillä. Sen voi tunnistaa vihreästä lukkokuvakkeesta verkko-osoitteen vasemmalla puolella.
Huomionarvoista kuitenkin on, että SSL kertoo ainoastaan sen, että kukaan kolmas osapuoli ei pääse käsiksi käyttäjän ja kotisivun väliseen viestiin. Kotisivu itsessään voi siis olla epäluotettava.
Tiedossa on, että Google ei suosi kotisivuja, joilta puuttuu SSL-sertifikaatti. Googlelle SSL-sertifikaatin puute kertoo piittaamattomuudesta ja vanhanaikaisuudesta, joten se kannattaa asentaa.
SSL-sertifikaatin asentamiseen löytyy pilvin pimein ohjeita, mutta tässä pikaohje WordPress-sivustolle:
1. Varmista webhotelli- ja domainpalveluntarjoajaltasi, että SSL-sertifikaatti on olemassa
2. Asenna WordPressiin lisäosa Really Simple SSL
3. Asennuksen jälkeen klikkaa ”Revert to HTTPS” ja seuraa saamiasi ohjeita
4. Nyt kotisivusi verkkotunnuksen vieressä pitäisi olla lukon kuva
Tästä huomataan taas se, että asentaminen on hyvin yksinkertaista – siispä myös rikollisilla on pääsy SSL-sertifikaatteihin. Se ei siis ole tae 100% kotisivun turvallisuudesta.
Nykyään nettiä selataan tietokoneella, tabletilla ja erilaisilla älypuhelimilla.
Responsiivisuus tarkoittaakin, että kotisivu mukautuu näihin kaikkiin laitteisiin siten, että se on edelleen hyvin käytettävä.
Verkossa tehdyistä hauista noin puolet on tehty mobiililaitteilla, ja tästä syystä JOKA IKISEN kotisivun tulisi toimia yhtä hyvin mobiilissa, kuin se toimii tietokoneella.
Myös Google tietää, että mobiilikäyttäjiä on paljon – tästä syystä se rankaisee kotisivuja, jotka eivät toimi kunnolla mobiilissa tai eri kokoisilla näytöillä -> sivusto ei siis ole responsiivinen.
Mikäli kotisivusi ei toimi kunnolla mobiilissa, korjaa se heti – sivustosi uskottavuus heikkenee Googlen silmissä jokainen päivä, sillä mobiilikäyttäjät kokevat ongelmia sivustosi kanssa.
Onneksi hyvin pieni osa nykyaikaisista kotisivuista ei toimi mobiililaitteilla, mutta huonojakin esimerkkejä löytyy edelleen – tarkista siis oman sivusi toiminta!
Kotisivun nopeus vaikuttaa rajusti käyttäjäystävällisyyteen ja sitä kautta kävijäkäyttäytymiseen.
Osa tutkimuksista on todennut, että jokainen sekunti pudottaa konversiota 17% – onko tämä aina täysin tosi, ei varmastikaan. Varmaa kuitenkin on se, että hidas kotisivu on huonompi juttu kuin nopea kotisivu.
Erilaiset kotisivualustat vaikuttavat nopeuteen. Valmisalustojen, kuten Wix tai Webnode, nopeutta ei yleensä voi itse säätää kovinkaan laajalti – siksi tässä osiossa käsitellään pääosin WordPress-kotisivun nopeusoptimointia, vaikka periaatteet ovat sovellettavissa myös muualle.
Tässä osiossa käsitellään seuraavat nopeusoptimoinnin keinot:
Kuvien nopeusoptimointiin on käytännössä kaksi keinoa: kuvan fyysisen koon, eli pikselien lukumäärän pienentäminen, ja kuvan tiedostomuodon pakkaaminen. Sinun ja minun onneksemme meidän ei tähän tarvitse paneutua sen tarkemmin, vaan olemassa olevat työkalut hoitavat kaiken puolestamme: TinyPNG on suosittu ja toimiva maksuton kuvanpakkausohjelma, jossa voit optimoida 20 kuvaa kerralla. Eli ei muuta kuin kuvat TinyPNG:n läpi! Sen verran kuvista täytyy vielä mainita, että yleensä sopiva kuvakoko kotisivulle ladattavaksi on 500Kt ja sitä pienemmät kuvat.
Videoiden nopeusoptimointiin liittyy muutama eri asia: videota ei lähtökohtaisesti kannata tallettaa palvelimelle, vaan se kannattaa upottaa kotisivulle jostakin ulkoisesta lähteestä, kuten Youtubesta tai Vimeosta. Näistä kahdesta Vimeo on parempi vaihtoehto nopeutta etsivälle, sillä Youtube lataa yllättävän ison kasan loppukäyttäjän näkökulmasta turhaa tavaraa, joka imee kotisivun nopeuden nopeasti alas pöntöstä. Pyri siis käyttämään Vimeo-upotusta, mikäli se on mahdollista. Mikäli kuitenkin joudut tyytymään Youtubeen, tutustu tähän ohjeeseen: https://www.fireplugins.com/blog/embed-youtube-video-wordpress/
Välimuisti tai cache tarkoittaa sivuston tallettamista väliaikaiseen sijaintiin, josta se voidaan ladata vierailijan nähtäville nopeammin – koska jokaista tiedostoa ei tarvitse ladata aina uudestaan ja uudestaan. Yleensä valmispalveluissa cache on sisäänrakennettu, mutta WordPress kotisivulle sen saa asennettua maksuttomasti esimerkiksi W3 Total Cache-pluginin tai maksullisesti esimerkiksi WP Rocketin avulla. Suosittelen vahvasti WP Rocket-lisäosaa, sillä se kustantaa vain noin 50€ vuodessa ja se ratkoo ison kasan ongelmia aina välimuistista renderöinnin estäviin resursseihin ja turhaan koodiin.
CDN, Content Delivery Network, eli suomeksi sisällönjakeluverkko on teknologia, joka lataa tarvittavat tiedostot loppukäyttäjän lähellä sijaitsevalta palvelimelta. Esimerkiksi Suomesta vierailevalle käyttäjälle tiedosto ladataan lähellä Suomea sijaitsevalta palvelimelta, jolloin sivuston latausnopeus on parempi. Tämä tekniikka on jo aika hienosäätöä, mutta sen avulla voidaan saavuttaa hyvin ripeitä latausnopeuksia. Esimerkiksi Cloudflaren tarjoama CDN-palvelu on laajalti käytetty ympäri maailmaa.
XML-sivustokartta sisältää selkeän tiedon kotisivun sivurakenteesta, jota Googlen tai muun hakukoneen on helppo tulkita.
Voit etsiä oman sivustosi sivukartan kirjoittamalla domainisi perään /sitemap.xml, esimerkiksi markkinointiseek.fi/sitemap.xml
WordPress-sivu ei luo sivustokarttaa automaattisesti, joten joudut lataamaan jonkin lisäosan, joka tekee sen puolestasi. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Yoast SEO tai Rank Math.
Jos teet suuria päivityksiä sivun rakenteeseen, muista käydä ilmoittamassa Google Search Consolessa, että sinulla on XML-sivustokartta – tällöin Google osaa listata sivustosi huomattavasti nopeammin. Asiasta tarkemmin kiinnostuneille voit lukea Googlen Search Consolesta ja XML-sivustokartasta lisää täältä: https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/build-sitemap
TULOSSA PIAN – LISÄÄ OPAS KIRJANMERKKEIHISI!
Tällä oppitunnilla opit jatkuvan hakukoneoptimoinnin merkityksestä. Ymmärrät paremmin, mitä jatkuva hakukoneoptimointi sisältää ja miten sitä tehdään. Lisäksi opit tekemään oman sisällöntuottosuunnitelman.
TULOSSA PIAN – LISÄÄ OPAS KIRJANMERKKEIHISI!
Tältä oppitunnilta opit esimerkiksi backlinkkien, karttapalveluiden ja sosiaalisen median vaikutuksesta hakukoneoptimointiin.
TULOSSA PIAN – LISÄÄ OPAS KIRJANMERKKEIHISI!
Emme käytä evästeitä markkinointitarkoituksiin, emmekä kerää niiden avulla henkilötietoja.
Ainoat käyttämämme evästeet liittyvät sivuston toiminnallisuuksien tuottamiseen, jolloinka ne ovat välttämättömiä.
Voit lukea lisää evästeiden käytöstä evästekäytänteistä.